szklo-w-kuchni-warszawa-5W jednym z poprzednich tekstów przedstawiłem od strony technicznej, czym w istocie jest szkło. W dzisiejszym artykule z kolei zaprezentuję, jak wygląda podstawowa klasyfikacja szkła na podstawie różnych jego właściwości.
Pierwszym typem jest szkło kwarcowe. Jego głównym składnikiem jest kwarc i jest to dość rzadko spotykany typ szkła. Ma relatywnie niski współczynnik termicznej rozszerzalności oraz nie absorbuje promieniowania ultrafioletowego. Jego temperatura mięknienia jest bardzo wysoka. Sięga około półtora tysiąca stopni Celsjusza. Ze szkła kwarcowego najczęściej wyrabia się różne urządzenia laboratoryjne, chociaż można też zauważyć, że coraz częściej posiada takie szkło w kuchni Warszawa.
Istnieje również tak zwane szkło budowlane, które stosuje się na budowach. Typ jenajski szkła charakteryzuje się bardzo niską temperaturą topnienia, a także relatywną łatwością formowania. Paradoksalnie, jest to najbardziej odporny na zmiany temperatury typ szkła. Z tego też powodu bardzo często jest wykorzystywane w sprzęcie kuchennym.
Na potrzeby produkcji okularów, soczewek, a także mikroskopów stosuje się specjalne szkło optyczne. Ma bardzo duży współczynnik załamania światła, który wynika przede wszystkim z jego dużej gęstości.
Przedstawiłem najczęściej spotykane rodzaje szkła. Jeśli ktoś chciałby się dowiedzieć więcej, zachęcam do wyszukiwania informacji w internecie.