kulinaria (2)Składniki:

Liście sałaty dębolistnej
3 jajka
20 dag tofu
5 dag niełuskanego groszku
Ogórek
Mały kalafior
Pomidor
2 banany
6 łyżek masła orzechowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mleka kokosowego
2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
Pół łyżeczki chili
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka sosu sojowego

Wykonanie:

Podzielić kalafior na różyczki, połączyć z pokrojonym w plastry ogórkiem, pomidorem i bananami. Dodać ugotowane na twardo i pokrojone na ćwiartki jajka i groszek. Tofu pokroić w kosteczkę i dodać do pozostałych składników. Delikatnie wymieszać. Na talerzach porozkładać umyte i osuszone liście sałaty, składniki sałatki ułożyć na liściach,
Przygotować sos: sos sojowy wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny, mlekiem kokosowym i masłem orzechowym. Czosnek obrać i drobno posiekać. Dodać do sosu. Doprawić cukrem i oraz chili. Polać sałatkę przyrządzonym sosem i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.