kulinaria (1)Składniki:

1 strąk czerwonej papryki
1 strąk żółtej papryki
Puszka groszku
Garść rzeżuchy
15 dag szynki
30 dag makaronu (kolanka, świderki, rurki)
2 łyżki oliwy
Szklanka jogurtu naturalnego
Gałązki oregano
Sól, pieprz, mielona papryka

Wykonanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu (al dente), przelać zimną wodą i dokładnie odcedzić.
Groszek odsączyć na sicie. Papryki oczyścić z nasion i białych włókien, umyć i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i posiekać. Szynkę pokroić w kosteczkę. Szynkę i warzywa wymieszać z wystudzonym makaronem.
Przygotować sos: oliwę połączyć z jogurtem, doprawić solą, mieloną papryką i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sałatkę polać przyrządzonym sosem i udekorować gałązkami oregano.