Pomidory z zielonym groszkiem

cztery spore pomidory, jeden /dwie małej puszki zielonego groszku, sól, pieprz, dwie-trzy łyżki majonezu posiekany koperek. Pomidory umyć, ściąć „piętki” (od strony szypułki), małą łyżeczką usunąć pestki i sok, tak aby nie uszkodzić miąższu. Groszek starannie osączyć, osolić, przyprawić pieprzem i połączyć z majonezem. Wydrążone pomidory napełnić nadzieniem. Resztę majonezu kapnąć na wierzch. Posypać siekanym koperkiem.

Pory w majonezie

osiem młodych niezbyt grubych porów, jeden listek laurowy, trzy ziarnka ziela angielskiego, cztery łyżki majonezu, jeden jajo (ugotowane na twardo), posiekana natka pietruszki, pieprz Cayenne (mielona ostra papryka)

Pory bardzo starannie oczyścić, umyć, związać nitką w pęczek i ugotować w osolonej wodzie z laurowym listkiem i angielskim zielem. Wyjąć z wody, przeciąć nitkę, ostudzić i dobrze osączyć. Ułożyć na małym półmisku lub w salaterce, polać majonezem, posypać drobno siekanym jajem i natką pietruszki.

Uwaga. Majonez można z powodzeniem zastąpić sosem jak do flażoletów z jajkami (przepis na s. trzypięć)., Sałatka portugalska, jedenpięć dag dojrzałych pomidorów, jedenpięć dag prawdziwków, sól, jeden0 dag ziemniaków (ugotowanych w mundurkach), jeden mała cebula, trzy/cztery-jeden szkl. sosu ravigote

Pomidory pokrajać na ćwiartki (jeżeli duże – na ósemki). Odpestko- wać. Oczyszczone, umyte i ugotowane w osolonej wodzie grzyby ostudzić, osączyć i pokrajać na kawałki nadające się na jeden kęs. Ziemniaki obrać i pokrajać w niezbyt drobną kostkę. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z sosem ravigote (przepis na s. 9dwie) i podawać po jeden godz.