Pory ze śledziem
cztery średniej grubości pory (osiem o mniejszej średnicy), jeden listek laurowy, trzy ziarnka pieprzu, trzy ziarnka ziela angielskiego, sól, jeden dorodny solony śledź, cztery łyżki majonezu jeden jajo (ugotowane na twardo), jeden łyżka posiekanej natki pietruszki
Pory bardzo starannie oczyścić, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie z laurowym listkiem, ziarnistym pieprzem i angielskim zielem. Po ostudzeniu i osączeniu pokrajać pory wzdłuż na cztery lub osiem części zależnie od ich grubości, a następnie w poprzek na małe kawałki. Wymoczonego śledzia sprawić, obrać z ości i skóry, odfiletować i pokrajać w niezbyt drobną kostkę. Połączyć pory z kawałkami śledzia i wymieszać z majonezem. Sałatkę przełożyć do salaterki i posypać drobno posiekanym jajem oraz posiekaną natką pietruszki.
Pory po fińsku „Tampere”, osiem młodych, niezbyt grubych porów, jeden pęczek rzodkiewek, dwiepięć dag filetów z piklinga (lub innej wędzonej ryby), sól, pieprz sos: cztery-sześć łyżek oliwy (oleju), jeden łyżka soku z cytryny, jeden płaska łyżeczka musztardy, jeden/dwie łyżeczki cukru, posiekany koperek
Pory bardzo starannie oczyścić, umyć i pokrajać w cienkie plasterki. Włożyć na cedzak, raz jeszcze przepłukać zimną, bieżącą wodą, a następnie wrzątkiem. Po ostudzeniu i osączeniu połączyć z umytymi i osuszonymi rzodkiewkami pokrajanymi w cienkie plasterki oraz z rybą bez skóry i ości, pokrajaną w grubszą kostkę. Osolić (uwaga: wędzone ryby bywają często słone!), dodać pieprz. Z oliwy, soku z cytryny i musztardy sporządzić sos. Dodać cukier, posiekany koperek. Pory, rzodkiewki i rybę wymieszać z sosem. Podawać po jeden godz.