Prawdziwki po bordosku

Jeden kg prawdziwków (można je zastąpić podgrzybkami), trzy łyżki oleju (oliwy), trzy cebule (pożądane szalotki), trzy ząbki czosnku, jeden czubata łyżka masła, sól, pieprz, spora szczypta trybuli, spora szczypta estragonu, masło do posmarowania naczynia, jeden łyżka posiekanej natki pietruszki, jeden łyżka posiekanego szczypiorku

Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokrajać na kawałki. Obsmażyć na oleju, a następnie odparować na wolnym ogniu. Na oddzielnej patelni dusić ok. jedenpięć minut na bardzo małym ogniu drobno posiekane cebule i czosnek z dodatkiem masła. Osolić, dodać pieprz, przyprawy ziołowe (jeżeli w postaci suszu, dobrze jest rozdrobnić je w moździerzu). Przenieść grzyby do posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, dodać cebulę z dodatkami i zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku jeden0-jedenpięć minut. Przed podaniem posypać siekaną natką pietruszki oraz siekanym szczypiorkiem.