Porzeczki z orzechami
Jeden /dwie kg czerwonych porzeczek, dwie0 dag cukru, jeden opakowanie cukru wanilinowego, dwie łyżki drobnych owsianych płatków, trzy łyżki posiekanych orzechów, dwie łyżeczki masła
Porzeczki oddzielić od szypułek, umyć i osączyć. Cukier zmieszać z cukrem wanilinowym, posypać nim porzeczki, wymieszać. Płatki owsiane i orzechy podprażyć lekko w maśle na patelni, ostudzić i posypać nim porzeczki z cukrem.
Korzenne gruszki, cztery duże gruszki, jeden cytryna, jeden szkl. wytrawnego czerwonego wina, jeden szkl. soku porzeczkowego, dwie0 dag cukru, dwie-trzy goździki, kawałeczek cynamonu (lub szczypta mielonego cynamonu), (bita śmietana), (włoskie orzechy lub migdały)
Gruszki obrać, przepołowić, wyjąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Zagotować czerwone wino z porzeczkowym sokiem, cukrem, goździkami, cynamonem i sporym kawałkiem sparzonej skórki cytrynowej. Do wrzącego wina z dodatkami włożyć gruszki, krótko pogotować, aby zanadto nie zmiękły. Wyjąć gruszki, a sos gotować dalej na wolnym ogniu, aż nabierze konsystencji syropu. Ostudzić, przecedzić i polać na ostudzone już gruszki. Smakowitość podnosi nałożenie na owoce bitej śmietany oraz posypanie posiekanymi (mielonymi) włoskimi orzechami lub migdałami.