Pomidory nadziewane wędzoną rybą

cztery spore pomidory, jeden pięć dag wędzonej ryby (makreli, miruny, dorsza), jeden jajo (ugotowane na twardo), jeden mala cebula, jeden-dwie korniszony, dwie-trzy łyżki majonezu, pieprz posiekana natka pietruszki (lub koperek)

Pomidory umyć, ściąć „piętki” (od strony szypułki), małą łyżeczką usunąć pestki i sok, tak aby nie uszkodzić miąższu. Z ryby ściągnąć skórę, wybrać ości, rozdrobnić. Jajo, cebulę i korniszony drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z przyprawionym pieprzem majonezem. Wydrążone pomidory napełnić nadzieniem. Resztę majonezu kapnąć na wierzch. Posypać siekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Koktajl o północy, dwie jabłka, dwie średnie cebule, dwie łyżki marynowanych warzyw (pikli), jeden camembert, sos\ cztery łyżki oliwy (oleju), dwie łyżki soku z cytryny, jeden łyżka sosu Worcester, sól, pieprz, posiekana natka pietruszki, jeden płaska łyżeczka cukru

Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne pokrajać na plasterki. Cebule pokrajać na plasterki. Marynowane warzywa (pikle) grubo posiekać. Ser po usunięciu spleśniałej skórki podzielić na niezbyt duże kawałki. Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć do koktajlowych pucharków lub miseczek. Z oliwy, soku z cytryny, sosu Worcester, soli, pieprzu i posiekanej natki sporządzić sos. Przyprawić do smaku cukrem. Zawartość pucharków zalać sosem. Pucharki przykryć (np. kawałkami folii) i przed podaniem wstawić na trzy0 minut do lodówki.