Pomidory z jarzynami
Cztery spore pomidory, jeden0 dag włoszczyzny, sól, dwie-trzy ziarnka pieprzu, dwie-trzy ziarnka ziela angielskiego, jeden listek laurowy, jeden cebula, jeden mały ząbek czosnku, jeden łyżka kaparów,
trzy- cztery marynowane grzybki, dwie-trzy łyżki majonezu, pieprz posiekana natka pietruszki (lub koperek). Pomidory umyć, ściąć „piętki” (od strony szypułki), małą łyżeczką usunąć pestki i sok, tak aby nie uszkodzić miąższu. Warzywa ugotować (nie rozgotować) w osolonej wodzie z dodatkiem ziarnek pieprzu, ziela angielskiego i listka laurowego. Pokrajać w drobną kostkę, dodać drobno posiekaną cebulę, posiekany lub roztarty czosnek, kapary, posiekane grzyby. Wszystkie składniki wymieszać z osolonym i przyprawionym pieprzem majonezem. Wydrążone pomidory napełnić nadzieniem. Resztę majonezu kapnąć na wierzch. Posypać siekaną natką lub koperkiem.
Pomidory nadziewane gotowaną rybą, cztery spore pomidory, jedenpięć dag ryby (dorsza, morszczuka, miruny lub innej morskiej), włoszczyzna, jeden cebula, dwie-trzy ziarnka pieprzu, dwie-trzy ziarnka ziela angielskiego, jeden listek laurowy, sól, jeden mały kwaszony ogórek, jeden jajo (ugotowane na twardo), dwie-trzy łyżki majonezu, jeden płaska łyżka keczupu (lub koncentratu pomidorowego), pieprz Cayenne (mielona ostra papryka) posiekana natka pietruszki
Pomidory umyć, ściąć „piętki” (od strony szypułki), małą łyżeczką usunąć pestki i sok, tak aby nie uszkodzić miąższu. Rybę ugotować w wywarze z włoszczyzny, cebuli, z dodatkiem ziarnek pieprzu, ziela angielskiego, listka laurowego i soli. Z ryby ściągnąć skórę, wybrać ości rozdrobnić. Ogórek obrać, drobno pokrajać, połączyć z drobno posiekanym jajem. Majonez wymieszać z keczupem lub koncentratem pomidorowym, doprawić solą, pieprzem Cayenne bądź mieloną ostrą papryką. Wszystkie składniki wymieszać. Wydrążone pomidory napełnić nadzieniem. Resztę majonezu kapnąć na wierzch. Posypać siekaną natką pietruszki.