Odwrócona osmoza (5)Składniki:

1. Około 60 dag mielonego mięsa z drobiu
2. Około 10 dag mielonego mięsa wieprzowego
3. 2 jajka
4. 2 cebule
5. Bułka kajzerka
6. 1 ugotowane jajko
7. 1 lub 2 ząbki czosnku
8. 2 marchewki
9. 10 dag fasolki szparagowej
10. Olej i masło
11. Kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Bułkę namoczyć i odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Olej rozgrzać i zeszklić na nim pokrojoną cebulę.
Ugotowane jajko obrać ze skorupki i pokroić w kostkę.
Mięso drobiowe wymieszać z wieprzowym, wbić jajka, dodać cebulę, obrany i posiekany czosnek i odciśniętą bułkę. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wyrobić na gładką masę i wstawić do lodówki.
W garnku zagotować osoloną wodę i wrzucić do niej oczyszczoną i umytą fasolkę szparagową; gotować siedem minut. Marchewkę obrać, umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z fasolką i gotować dalsze 3 minuty. Odcedzić.
Na papierze do pieczenia z mięsa uformować gruby na 1 centymetr prostokąt i rozłożyć na nim warzywa oraz pokrojone jajko. Zawinąć w rulon. Włożyć do natłuszczonej brytfanki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Przed podaniem udekorować połówkami pomidorków i koperkiem.