Barmani na wesele (4)Składniki:

1. Pół litra maślanki
2. 3 szklanki mąki pszennej
3. 40 dag mielonego mięsa
4. 1 marchewka
5. 2 cebule
6. 2 ugotowane ziemniaki
7. 2 łyżki oleju
8. 3 łyżki masła
9. Kminek
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Do miski wlać maślankę, wsypać mąkę i zagnieść ciasto. Marchewkę i cebulę obrać i umyć; marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, cebulę drobno posiekać.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę ze startą marchewką, dodać mięso, wymieszać i podsmażyć, dodać pokrojone w drobną kosteczkę ugotowane ziemniaki. Przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Maślankowe ciasto rozwałkować, wykrawać z niego krążki, na każdy krążek nakładać porcję farszu i formować pierogi.
W garnku zagotować dużą ilość posolonej wody, wkładać do niej gotowe pierogi, ugotować. Po odcedzeniu, pierogi poukładać w formie i obłożyć wiórkami masła, posypać kminkiem i zapiekać około piętnastu minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem udekorować według uznania.