pieczarkarnia-3Stworzenie domowej uprawy pieczarek, która przynosić będzie plony co kilka tygodni, jest banalnie proste i tanie. Własna pieczarkarnia wymaga jedynie niewielkiego pomieszczenia ze stałą temperaturą, małego wkładu finansowego na zakup niezbędnego sprzętu i odrobiny cierpliwości.

Pierwszym krokiem do założenia uprawy jest przygotowanie pomieszczenia. Pieczarkarnia nie wymaga oświetlenia więc może być stworzona nawet w piwnicy. Należy pamiętać, że temperatury muszą wahać się między 12 a 20 stopni Celsjusza. Kupno grzybni to koszt kilkunastu złotych – w tej cenie otrzymujemy skrzynię wypełnioną gotowym podłożem, którą wystarczy sumiennie podlewać i czyścić po każdym zbiorze.

Pieczarki rosną bardzo szybko, czasem już po kilku dniach możemy cieszyć się ich smakiem. A sposób wykorzystania plonów, jakie przyniosła pieczarkarnia jest mnóstwo: grzyby można spożywać surowe, obrabiać termicznie w dowolny sposób, marynować, suszyć i konserwować. Domowa uprawa przyniesie z pewnością mnóstwo wspaniałego smaku i ogromnej satysfakcji.