kulinaria (5)Często uważa się, że warto importować z innych krajów i kultur przepisy i składniki do potraw, aby ubogacały naszą kuchnię. Wiadomo, gotowanie potraw kuchni włoskiej czy chińskiej może być ciekawym przeżyciem i może zainspirować nas do ożywienia naszych tradycyjnych potraw receptami, które zaczerpniemy z tamtejszych kultur. Jednak nie możemy zapominać, że nasza kultura zna również bogate i zróżnicowane kulinaria. Na podstawie naszej kuchni powstała cała kultura jedzenia często ciężkostrawnych, ale bardzo pożywnych dań, zawierających dużo sosów i mięsa. W przeciwieństwie do tego, promowana często kuchnia włoska jest oparta na warzywach i sałatkach oraz nabiale. Niewiele jest tam sosów, a jeśli już, to są bardzo lekkie, typu dipowego, dodawane w niewielkich ilościach do sałatek. Dobrym pomysłem może być stworzenie obiadu, złożonego z jednej z sałatek śródziemnomorskich i tradycyjnego schabowego lub mielonego, jeśli nie wyobrażamy sobie bez niego posiłku. Dzięki temu zjemy wartościowe i smaczne jedzenie.