W kuchni nie każdy czuje się swobodnie, ale może się tak poczuć po niedługim treningu. Gotowanie to tak naprawdę prosta sztuka, w której każdy może znaleźć coś dla siebie i wymyślać własne potrawy. Nie ma tu jednej, utartej ścieżki postępowania. Dlatego nie można się dziwić, że co rusz powstają programy telewizyjne, w których młodzi lub początkujący kucharze przyrządzają rozmaite kulinaria pod okiem bardziej doświadczonych kolegów i rywalizują ze sobą o to, kto przyrządzi je najbardziej dokładnie i ze smakiem. Dlatego też warto wzorować się na już sprawdzonych przepisach, ale z drugiej strony nie zaszkodzi także poeksperymentować. W końcu gotowanie rozwijało się właśnie w ten sposób, na próbach i błędach. Eksperymentuje się, włączając do znanych już potraw zamorskie przyprawy i składniki, a także przygotowując te potrawy w nowy sposób. Dobrą innowacją jest np. dodanie do potrawy innego sosu niż zazwyczaj albo zastosowanie do niego innych, świeżych warzyw. W ten sposób gotowanie staje się zdrowsze i bardziej oryginalne.