kulinaria (6)Składniki:

1. 80 dag podgrzybków
2. 1 ? 2 ząbki czosnku
3. 30 dag fasolki szparagowej
4. 5 dymek
5. 2 strąki papryki
6. 1 szklanka 30 % śmietany
7. 4 łyżki masła
8. 1 łyżeczka curry
9. 1 łyżeczka mąki
10. 1 łyżka sosu sojowego
11. 1 łyżka miodu
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Grzyby oczyścić, krótko umyć pod bieżącą wodą i pokroić na kawałki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Papryki przekroić na połówki, usunąć pestki i białe włókienka, umyć, pokroić na paseczki.
Dymki oczyścić i pokroić; z fasolek podcinać końce, umyć i wrzucić na chwilę (2 minuty) do wrzącej, osolonej wody; odcedzić i dokładnie odsączyć.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki masła i wrzucić posiekany czosnek, zeszklić, dołożyć pokrojone grzyby i smażyć przez dziesięć minut mieszając. Oprószyć curry i mąką, zasmażyć a następnie dolać szklankę wody i zagotować. Dusić dalsze 10 minut. Dodać śmietanę i przyprawić do smaku sosem sojowym i miodem. Dusić następne 10 minut.
Na drugiej patelni na reszcie masła usmażyć pozostałe warzywa i dołożyć do grzybów, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem; podawać z bułką.