Składniki:
1. 1 kilogram leśnych grzybów (kurki, podgrzybki, koźlarze)
2. Pół kilograma mrożonego ciasta francuskiego
3. 2 cebule
4. 4 łyżki oleju
5. 6 łyżek bułki tartej
6. 3 łyżki śmietany 22 %
7. 2 jajka
8. 1 -2 ząbki czosnku
9. 1 łyżka świeżego posiekanego tymianku
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej.
Grzyby dokładnie oczyścić, krótko opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć; kilka całych odłożyć a resztę pokroić na kawałeczki.
Cebule obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę a następnie dodać grzyby zarówno te całe jak i pokrojone i smażyć około 10 minut; ostudzić i wymieszać z tartą bułką, jajkiem i śmietaną. Doprawić obranym i drobno posiekanym czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
W formie do pieczenia ułożyć 2/3 ciasta francuskiego i nałożyć na nie masę grzybową i przykryć resztą ciasta. Po wierzchu rozsmarować drugie rozbełtane jajko. Piec półgodziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.