kulinaria (20)W lecie oraz wczesną jesienią dostępnych jest wiele warzyw sezonowych, dlatego warto wówczas po nie sięgać i przygotowywać z nich rozmaite potrawy. Jedną z nich jest leczo, czyli danie składające się przede wszystkim z warzyw oraz dodatku mięsa. Leczo jest potrawą prostą w wykonaniu, nie trzeba też zachowywać dokładnych proporcji składników. Podstawę stanowi cukinia, która nadaje lekko słodkawego smaku. Inne warzywa, które można użyć do lecza to pomidory, pieczarki, cebula, czosnek lub pieczarki. W zależności od preferencji, można dodać także inne warzywa. Nie stoi bowiem nic na przeszkodzie, by do lecza dodać na przykład bakłażana. Jeśli chodzi o mięsne składniki, odpowiednia będzie dobrej jakości kiełbasa. Nada to odpowiedniego smaku i aromatu daniu. Można jednak dodawać inne mięsa, na przykład kurczaka czy wieprzowinę. Leczo dzięki bogatej ilości warzyw nie wymaga zbyt wielu przypraw. Wystarczy lekko posolić, dodać odrobinę pieprzu i oregano, a leczo będzie miało znakomity smak i aromat.