Składniki:
1. 60 dag mięsa z indyka
2. 60 dag mrożonego szpinaku w liściach
3. 10 dag koziego serka
4. 10 dag wędzonego boczku
5. 1 cebula
6. 2 gruszki
7. 1 główka sałaty
8. 4 łyżki oleju
9. 5 łyżek oliwy
10. 1 łyżka musztardy
11. 5 łyżek octu winnego
12. Gałka muszkatołowa
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić na sitku. Cebulę obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę, dołożyć dobrze osączony szpinak i dusić razem z cebulą około 3 minuty. Doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem.
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na 4 zrazy i rozbić. Oprószyć solą i pieprzem.
Na mięsie rozsmarować szpinakowy farsz, na nim ułożyć plasterki koziego serka zawinąć; brzegi spiąć wykałaczką i zrumienić na 2 łyżkach oleju, następnie przełożyć do brytfanki i wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza).
Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzać 1łyżkę oleju i zrumienić pokrojone w plastry gruszki.
Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć.
Oliwę wymieszać z octem i musztardą. Przyprawić. Sałatę opłukać, dokładnie osączysz wody, porwać na mniejsze kawałki, wymieszać z boczkiem i gruszkami, polać sosem i podawać ze zrazami.