kulinaria (25)Składniki:

1. 1 półkilogramowe opakowanie lasagne
2. 60 dag mieszanego mielonego mięsa
3. 1 czerwona papryka
4. 10 dag pieczarek
5. 2 cebule
6. 2 puszki krojonych pomidorów
7. 2 łyżki mąki pszennej
8. 2 łyżki masła
9. Pół litra mleka
10. 3 ząbki czosnku
11. 4 łyżki oleju
12. 20 dag ostrego żółtego sera
13. Mielona papryka, zioła prowansalskie
14. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Pieczarki, cukinię i paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić, a następnie dodać mięso i podsmażyć razem często mieszając aż mięso się zarumieni. Dodać pieczarki, cukinię i paprykę; smażyć kilka minut. Dodać pomidory razem z zalewą, doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i mieloną papryką.
Masło rozgrzać, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę, dodać mleko i ciągle mieszając zagotować. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na dnie naczynia żaroodpornego wylać kilka łyżek sosu i nakryć płatami lasagne, posmarować farszem z mięsa i posypać częścią startego żółtego sera. Nałożyć następne płaty lasagne i farszu aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron z sosem i startym serem. Zapiekać przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.