najlepsze-restauracje-lublin-3Składniki:

1. Około 60 dag schabu bez kości
2. 20 dag bryndzy
3. 1 żółtko
4. 1 całe jajko
5. 10 dag fasolki szparagowej (może być mrożona)
6. 4 łyżki oleju
7. 1 szklanka tartej bułki
8. Zielenina do dekoracji
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na 4 plastry, rozbić tłuczkiem a następnie oprószyć z obu stron solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Fasolkę oczyścić, umyć i wrzucić na kilka minut do osolonej gotującej się wody.
Odcedzić, przelać zimną wodą, osuszyć.
Bryndzę pokruszyć i utrzeć z żółtkiem. Plastry mięsa posmarować masą serową, ułożyć na niej strączki fasolki i ciasno zawinąć spinając brzegi wykałaczką.
Jajko roztrzepać w miseczce, a bułkę rozsypać na talerzu. Olej mocno rozgrzać na patelni, roladki wkładać do jajka a następnie obtaczać w tartej bułce i smażyć ze wszystkich stron około 15 minut. Podawać na liściach sałaty z rzodkiewką.