fotografia-slubna-koszalin-3Składniki:

1. 1 kilogram schabu
2. 0,25 kilograma dowolnego mięsa mielonego
3. 4 dag suszonych grzybów
4. 10 dag kaszy mazurskiej
5. 1 jajko
6. 2 ząbki czosnku
7. 1 kostka bulionowa warzywna
8. 3 łyżki naturalnego jogurtu
9. Koperek
10. Szczypiorek
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
12. Trochę masła

Wykonanie:

Grzyby dzień wcześniej umyć i namoczyć w litrze wody, a następnego dnia ugotować z kostką bulionową. Grzyby odsączyć i drobno pokroić. Na wywarze z grzybów ugotować kaszę mazurską a gdy będzie miękka odcedzić z pozostałego płynu przez sitko i ostudzić. Do kaszy dodać mielone mięso, pokrojone grzyby, obrany i zmiażdżony czosnek, jajko; masę przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wyrobić na gładką masę.
Schab umyć i osuszyć a następnie naciąć wzdłuż tworząc dosyć głęboką kieszeń. Mięso natrzeć solą i pieprzem na zewnątrz i w środku kieszeni.
Kieszeń napełnić farszem i spiąć wykałaczkami. Całość włożyć do rękawa do pieczenia i ułożyć na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Po upieczeniu, zaprawić powstały z pieczenia sos jogurtem (lub śmietaną).
Podawać na przykład z kluskami śląskimi.