kulinaria (24)Składniki:

1. Pół kilograma ziemniaków
2. 35 dag kalafiora
3. 1 pęczek dymki
4. 15 dag czerwonej soczewicy
5. 40 dag filetów z piersi kurczaka
6. Niepełna szklanka śmietany kremówki
7. 0,6 litra bulionu warzywnego
8. 2 łyżki oleju
9. 2 łyżeczki curry
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Dymki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i zalać wodą. Kalafior oczyścić, umyć i podzielić na różyczki.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso, które następnie wyjąć na talerz. Na tym samym tłuszczu obsmażyć dymki oprószone przyprawą curry. Dołożyć ziemniaki i soczewicę. Zalać bulionem, zagotować i gotować na małym ogniu 15 minut. Dodać kalafior i podsmażone mięso. Zaprawić śmietaną i jeszcze raz zagotować. Gotować 5 minut a na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.