cytrynowka-3Kto z nas nie lubi w długi zimowy wieczór, kiedy mróz i śnieg na dworze, wypić kieliszek albo i dwa rozgrzewającej nalewki. W sklepach mamy do wyboru wiele ich rodzajów, ale lepiej jest odpowiedni trunek sporządzić samemu. Jedną z cieszących się największą popularnością nalewek, jest z pewnością znana i lubiana cytrynówka.

Każdy w prosty i szybki sposób może zrobić ją u siebie w domu. Obieramy ze skórki z kilku umytych i sparzonych wrzątkiem cytryn. Skórki muszą być cienkie i pozbawione gorzkiej białej części, wrzucamy je do słoja o pojemności około 1 litra, zalewamy syropem z wody i szklanki cukru, odstawiany aż wystygnie. Do drugiego słoja wrzucamy pokrojone na grube plastry cytryny bez skórki i zalewamy spirytusem, biorąc go pół litra. Po 24 godzinach zlewamy przez sito do wspólnego naczynia zawartość obydwu słoików, mocno zakręcamy i odstawiamy na około 2 tygodnie. Kiedy już nasza cytrynówka nabierze odpowiedniego smaku i mocy, pozostaje nam tylko rozkoszować się jej doskonałym smakiem.