kulinaria (21)Składniki:

1. 1 kilogram ziemniaków
2. 2 marchewki
3. 1 pietruszka
4. Kawałek selera
5. 3 cebule
6. 25 dag białej lub włoskiej kapusty
7. 20 dag surowego boczku (niezbyt tłustego)
8. Zielona pietruszka i koperek
9. Vegeta
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Boczek umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Wsypać na patelnię i zesmażyć na chrupko.
Tłuszcz ze smażenia boczku wlać do żaroodpornego naczynia.
Warzywa obrać, umyć i pokroić drobno (według uznania). Do naczynia z tłuszczem układać plasterki ziemniaków, marchewkę, pietruszkę, seler, kapustę. Posypać skwarkami boczku, oprószyć vegetą, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i wstawić zapiekankę na około pół godziny. Po tym czasie wyjąć, przemieszać warzywa, ewentualnie jeszcze doprawić i wstawić jeszcze na 10 minut. (Można posypać starym żółtym serem). Przed podaniem posypać umytą, wysuszoną i posiekaną zieleniną.