kulinaria (2)Wszyscy uwielbiają kotlety, które często goszczą na stole, zwłaszcza z dodatkiem ziemniaków i zasmażanej kapusty. Takie danie jest jednak bardzo kaloryczne, stąd wiele osób, które chcą dbać o szczupłą sylwetkę, rezygnuje z jedzenia takiego obiadu. Okazuje się jednak, że da się przyrządzić kotlety także w zdrowszy sposób. Przede wszystkim należy zmniejszyć ilość tłuszczu do smażenia. Pomocna okazać się może dobrej jakości patelnia, która przeciwdziała przypalaniu się. Dobrze jest również zamienić tłuszcz na zdrowszy, na przykład olej kokosowy, który doskonale nadaje się do smażenia potraw. Warto również zmienić składniki panierki kotletów. Okazuje się, że smaczne kotlety wcale nie muszą być w panierce z bułki tartej i mąki. Można je zastąpić na przykład zmielonymi orzechami, sezamem, otrębami czy mąką pełnoziarnistą. Warto również sięgać po chude mięso na kotlety, na przykład filet z piersi kurczaka czy chudy schab. W ten sposób przyrządzone kotlety nie tylko będą świetną alternatywą, ale też korzystnie wpłyną na sylwetkę.