Prawdziwki z kurczakiem

Jeden/dwie kurczaka (ok. pięć0 dag), jeden0 dag masła, jeden kg świeżych prawdziwków (można je zastąpić podgrzybkami), jeden ząbek czosnku, przyprawy ziołowe według upodobania, sól, pieprz, sok z jeden/dwie cytryny, natka pietruszki

Mięso pokrajać w niezbyt dużą kostkę i zrumienić w rondlu w pięć dag masła. Mięso wraz z sosem ze smażenia przełożyć do większego rondla z rozpuszczoną w nim resztą masła. Dodać umyte, osuszone i pokrajane w plasterki grzyby, dobrze rozgnieciony ząbek czosnku oraz przyprawy ziołowe (jeżeli suszone, dokładnie rozkruszyć), sól i pieprz. Podlać nieco wodą i dusić jeden0 minut na ostrym ogniu, po czym jeszcze ok. dwiepięć minut na wolnym ogniu. Przed podaniem podlać sokiem z cytryny i posypać drobno posiekanymi świeżymi ziołami lub posiekaną natką pietruszki.

Prawdziwki po prowansalsku, pięć pomidorów, trzy-cztery łyżki oleju (oliwy), 70 dag prawdziwków (można je zastąpić podgrzybkami), masło do posmarowania naczynia, dwie duże ząbki czosnku, jeden pęczek posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, tarta bułka

Pomidory umyć, osuszyć, obrać ze skórki i pokrajać w plasterki. Krótko przesmażyć w dwie łyżkach oliwy na dość ostrym ogniu. Wyjąć pomidory i w tym samym rondlu przez jeden0-jeden pięć minut dusić na niezbyt ostrym ogniu umyte i pokrajane w kostkę grzyby. W posmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu układać na przemian warstwy grzybów i pomidorów. Każdą warstwę posypać bardzo drobno posiekanym czosnkiem i drobno posiekaną natką pietruszki. Dodać sól i pieprz do smaku. Całość posypać tartą bułką i skropić resztą oliwy. Zapiekać w niezbyt wysokiej temperaturze jedenpięć-dwie0 minut.