Pizza.

Pizza – najsłynniejsze danie kuchni włoskiej. Ojczyzną pizzy jest Neapol. Kiedyś była daniem ludzi ubogich. Odkąd w końcówce XIX wiek wkroczyła na salony, to króluje w nich do dziś.
Najsławniejsza pizza, którą każda pizzeria ma w menu na pierwszej pozycji to Margherita. Cienki chrupiący spód wypieczony z mąki semoliny z dodatkiem wody i niewielkiej ilości drożdży oraz sos pomidorowy, ser i zioła to jedyne składniki tej prostej, ale jakże smacznej potrawy.
Margherita wraz z czterema składnikami stała się bazą do tworzenia innych rodzajów pizzy. Niemal każdy włoski region ma swoją charakterystyczną odmianę tego dania. Zgodnie z podstawową zasadą jaką rządzi się kuchnia włoska do przyrządzenia pizzy stosuje się lokalne produkty dostępne w określonej porze roku. Włosi nie używają mrożonek ani konserw. Jedyne dodatki, które mogą pochodzić ze słoików lub z puszki to marynaty. Wszystkie pozostałe muszą być świeże, podobnie jak zioła, bez których nie ma kuchni włoskiej i nie ma dobrej pizzy.
Pizza poza granicami Włoch ma wiele odmian smakowych w zależności od tradycji kulinarnych panujących w danym kraju.