Placek z jagodami
Proporcje: 40 dag mąki, 5 dag drożdży, około 3/4 szklanki mleka, 10 dag cukru, 3 jaja, pół kostki margaryny, wanilia, 1 litr czarnych jagód, łyżka tartej bułki, tłuszczu do wysmarowania blachy, cukier puder.

Do przesianej na misce mąki dodać połowę ciepłego mleka, rozkru- szone drożdże, cukier i po kilku minutach żółtka. Wyrobić ciasto. Dodać następnie stopiony tłuszcz, rozdrobioną wanilię i jeszcze raz wyrobić. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną rozwałkować i przenieść na wysmarowaną blachę. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i zrobić na placku kratkę z obrzeżami. W oczka kraty wsypać jagody wymieszane z tartą bułką. Gdy ciasto nieco podrośnie, wstawić do pieczenia. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Pomidory nadziewane szynką lub mielonką

cztery spore pomidory, jeden0 dag szynki (lub mielonki), dwie-trzy łyżki majonezu, pieprz posiekana natka pietruszki. Pomidory umyć, ściąć „piętki” (od strony szypułki), małą łyżeczką usunąć pestki i sok, tak aby nie uszkodzić miąższu. Szynkę drobno posiekać (mielonkę pokrajać w drobną kostkę). Wymieszać z majonezem przyprawionym pieprzem. Wydrążone pomidory napełnić nadzieniem. Resztę majonezu kapnąć na wierzch. Posypać siekaną natką pietruszki.

Pomidory nadziewane parówkami, serdelkami lub parówkową kiełbasą, cztery spore pomidory, jeden0 dag parówek (serdelków lub parówkowej kiełbasy), jeden cebula,

dwie korniszony, dwie-trzy łyżki majonezu, (pieprz) posiekana natka pietruszki. Pomidory umyć, ściąć „piętki” (od strony szypułki), małą łyżeczką usunąć pestki i sok, tak aby nie uszkodzić miąższu. Parówki (serdelki, parówkową kiełbasę) dobrze zagrzać we wrzącej wodzie (nie gotować), a po ostudzeniu ściągnąć osłonki i drobno pokroić: parówki w cienkie plasterki, serdelki lub parówkową kiełbasę w drobną kostkę. Cebulę i korniszony drobno posiekać. Pokrajane parówki (serdelki, parówkową kiełbasę), cebulę i korniszony połączyć z majonezem, ew. przyprawić do smaku pieprzem. Wydrążone pomidory napełnić nadzieniem. Resztę majonezu kapnąć na wierzch. Posypać siekaną natką pietruszki.