kulinaria (21)Kuchnia ukraińska słynie z różnorodnych potraw. Na jej kształt miała wpływ kuchnia polska, rosyjska, niemiecka i turecka. Najważniejszymi składnikami kuchni ukraińskiej są chleby i potrawy z kaszy i mąki. Dużą rolę odgrywają mięsa, ryby, warzywa. Najbardziej znanym daniem jest barszcz ukraiński, który składa się z buraków, warzyw i śmietany. Wśród mięs popularna jest wołowina, wieprzowina, baranina i drób. Dania kuchni ukraińskiej nie są najzdrowsze. Zawierają duża ilość tłuszczów. Ukraina słynie z kilku rodzajów chleba, który pieczony jest różnymi metodami. Poza barszczem ukraińskim popularnymi daniami są m. in. verenky, (pierogi z owocami, ziemniakami, serem i kapustą), blyntsi (naleśniki z mięsem, serem i owocami), deruny (placki ziemniaczane ze śmietaną). Z deserów warto spróbować tort, kutię zhely (galaretkę z owoców). Smak ukraińskich potraw jest zbliżony do dań kuchni polskiej. Z napoi serwowany jest kvas, kompot i kefir. Główną zaletą potraw ukraińskich jest łatwość przyrządzenia.