catering-rzeszow-3Kuchnia rumuńska związana jest z kuchnią turecką, węgierską i austriacką. Kuchnia rumuńska adresowana jest dla osób ceniących zdrowe jedzenie. Dania rumuńskie są łatwe do przygotowania. Najbardziej popularne rumuńskie potrawy to m. in. gulasze, mamałyga (przygotowywana z mąki lub kaszy kukurydzianej). Mamałyga podawana jest na słodko lub na słono. Najbardziej znanym napojem jest rumuńskie wino. W Rumunii je się wołowinę nadziewaną pieczarkami i bekonem, a także zupy rybne z mięsem lub bez mięsa. Zupy maja charakterystyczny kwaśny smak. Z mieś spożywa się wieprzowinę, wołowinę i cielęcinę. Najpopularniejszą rybą jest saramura ( grillowany karp). Tradycyjny rumuński obiad składa się z przystawki, zupy, ryby, dania głównego i deseru. Ze słodkości można spróbować pączków z białym serem i naleśników z białym serem. Najpopularniejszą zupą jest zama, która składa się z zielonej fasoli, kurczaka i kopru. Rumuńskie dania charakteryzują się prostotą przygotowania. Ze względu na klimat Rumunia słynie z winnic. W Rumunii produkuje się wina