Odkwaszanie organizmu i oczyszczanie wątroby
Najogólniej dieta odkwaszająca polega na spożywaniu większej liczby produktów o zasadowym pH oraz unikaniu takich składników, które mają charakter kwasowy. W diecie odkwaszającej poleca są przede wszystkim dużą ilość warzyw, zwłaszcza liściastych. Jest to również bardzo dobra, lekka, polecana dieta w chorobach wątroby.
Zatem, jakie produkty powinny się znaleźć w menu takiej diety?
Bardzo wskazane jest spożywanie dużej ilości surówek z takimi składnikami, jak: seler naciowy, jarmuż, rukola, kapusta, cykoria, kiełki (np. rzodkiewki) i sałata. Ważne w takiej diecie są warzywa – gotowane lub surowe. Śmiało można do nich dodawać komosę ryżową, kasze (gryczana, jaglana) i amarantus. Łatwo przyswajalną formą posiłków z warzyw są też zupy: najlepiej przygotowywać te z bakłażanem, cukinią, marchewką lub burakiem, a do smaku można doprawić je ziołami.
Jeśli jednak przygotowanie zupy jest dla nas zbyt czasochłonne – może warto sięgnąć po koktajl z warzyw? Najlepiej z tych zielonych: awokado, ogórka, selera naciowego. Jest to doskonała okazja do eksperymentowania ze składnikami i przyprawami. A jeśli nie koktajle, to na pewno woda! Należy pić codziennie 2,5 litra wody niegazowanej z cytryną.