kulinaria (1)Składniki:

1. Około 60 dag wołowiny na zrazy
2. 3 duże cebule
3. 1 ząbek czosnku
4. 4 papryki 4 pomidory
5. 6 ziemniaków
6. 4 paprykowe kiełbaski
7. 3 łyżki ostrej papryki w proszku
8. 4 łyżki smalcu
9. 2 płaskie łyżki mąki pszennej
10. Suszony majeranek
11. Pół łyżeczki kminku
12. Sól

Wykonanie:

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na plastry. Każdy oprószyć mąką i podsmażyć na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do rondelka.
Cebule i czosnek obrać. Cebule drobno posiekać i zeszklić na tym samym tłuszczu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przełożyć do rondelka z mięsem, podlać dwoma szklankami wody i dusić pod przykryciem niecałą godzinę.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki i po 40 minutach duszenia dodać do rondelka z mięsem.
Papryki oczyścić z pestek, umyć i pokroić na kawałki. Kiełbaski pokroić w plasterki a pomidory po umyciu w cząstki. Wszystko to dodać o zrazów wraz ze szklanką wrzącej wody. Dusić jeszcze około 20 minut, a na koniec doprawić do smaku solą, ostrą papryką, kminkiem i majerankiem.