kulinaria (24)Składniki:

1. 60 dag wołowiny na zrazy
2. 10 dag wędzonego boczku
3. 1 cebula
4. 1 kwaszony ogórek
5. 5 dag suszonych borowików lub podgrzybków
6. 2 łyżki musztardy francuskiej
7. Pół szklanki śmietany kremówki
8. 3 łyżki oleju
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Grzyby umyć, namoczyć w szklance wody (około jednej godziny), a następnie w tej samej wodzie ugotować do miękkości.
Mięso wołowe umyć, osuszyć i pociąć na plastry, które następnie mocno rozbić. Oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Boczek pokroić na cienkie plasterki, grzyby odcedzić i pokroić w paseczki. Ogórek pokroić w słupki a cebule w piórka.
Każdy kawałek mięsa posmarować po jednej stronie musztardą, na niej ułożyć plaster boczku, porcję grzybów, ogórka i cebuli i ciasno zawinąć. Brzegi spiąć wykałaczką. W rondelku rozgrzać olej i obsmażyć zrazy ze wszystkich stron, a następnie podlać wywarem z grzybów, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem około 40 minut. Zaprawić śmietaną i ewentualnie jeszcze doprawić.