kulinaria (5)Składniki:

1. 1,5 kg ziemniaków
2. 15 dag kiełbasy
3. 5 dag słoniny
4. 15 dag wędzonego boczku
5. 1 jajko
6. 1 duża cebula
7. 1 łyżka mąki pszennej
8. 1 łyżka oleju
9. 1 łyżka bułki tartej
10. Przyprawa do szaszłyków
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Cebulę obrać i także zetrzeć. Wędliny i słoninę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ze startymi ziemniakami i cebulą. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz przyprawą do szaszłyków. Dodać jajko i mąkę i dokładnie wymieszać. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Przełożyć do niego masę ziemniaczaną i wyrównać powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i piec aż się dobrze przyrumieni (sprawdzić patyczkiem czy ziemniaczane ciasto nie jest w środku surowe).
Babkę podawać pokrojoną na porcję z sosem pomidorowym lub keczupem.