kulinaria (2)Składniki:

1. Około 70 dag wołowiny
2. 3 szklanki bulionu (może być z kostki)
3. 2 łyżki oliwy
4. 2 łyżki mąki
5. Pół kilograma ziemniaków
6. Pół kilograma marchewki
7. 1 duża cebula
8. 3 łodygi selera naciowego
9. Ocet
10. Liście laurowe
11. Tymianek
12. Sól czosnkowa lub czosnek
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i partiami obsmażać mięso obtoczone w mące, a następnie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Na patelnie, na której smażyło się mięso wlać bulion i zagotować. Zdjąć z ognia i wlać odrobinę octu, przyprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem; dodać zmiażdżony czosnek lub sól czosnkową. Tak przygotowanym sosem polać mięso w naczyniu żaroodpornym.
Warzywa oczyścić, obrać, umyć i osuszyć. Pokroić według uznania i włożyć do mięsa z sosem. Wymieszać. Dodać liście laurowe i tymianek. Naczynie żaroodporne nakryć i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i zapiekać około 2 godzin.