Witaminy odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Mają bowiem wpływ na wiele procesów w nim zachodzacym i tym samym dbają o naszą odporność i dobra formę. Warto zatem wiedzieć, w jaki sposób poszczególne witaminy wpływają na nasze zdrowie.

Witamina A

Witamina A wpływa na kondycje naszego wzroku i chroni przed tzw. kurzą ślepotą. Dzięki niej nasza skóra ma ładny wygląd, dlatego często stosowana jest w kosmetologii. Ma również wpływ na nasze paznokcie, wzmacnia kości i chroni przed wieloma chorobami. Jest również istotna w czasie ciąży, gdy pomaga chronić płód.

Spotkać ją można w jajkach, żółtych i czerwonych warzywach, podrobach, mleku i jego przetworach oraz tłuszczu ryb. W ostatnim czasie dużym zainteresowaniem cieszą się algi morskie spirulina i chlorella, które są równie z źródłem witaminy A i coraz częściej można je nabyć w postaci suplementów oraz kosmetyków.

Witaminy z grupy B

Witaminy te biorą udział w metabolizmie całego organizmu. Mają wpływ przede wszystkim na pracę naszego układu nerwowego, czy układu sercowo-krwionośnego. Występują w kaszach, zbożach, orzechach, mięsie, warzywach. Witaminy z grupy B zostały szczegółowo omówione w artykule:Witaminy w pożywieniu – część I.

Witamina C

Witamina ta zwana również kwasem askorbinowym odgrywa istotną rolę w naszym organizmie. Dzięki niej nasze naczynia krwionośne są mocne, a krew ma odpowiednią krzepliwość. Witamina C wpływa przede wszystkim na wzmocnienie odporności i chroni przed infekcjami. Głównym jej źródłem są owoce cytrusowe ,a także w pomidorach, brokułach, kalafiorze, szpinaku, dzikiej róży i wielu innych produktach.

Witamina D

Witamina ta bierze udział w rozwoju tkanki kostnej oraz zębów. Jej niedobór może powodować krzywicę. Jest również niezbędna do metabolizmu fosforu i wapnia, poza tym wzmacnia odporność organizmu i łagodzi podrażnienia skóry. Witaminę D możemy znaleźć w rybach, a przede wszystkim w olejach rybnych oraz tranie, jak również w żółtkach jaj, czy mleku.

Witamina E

Witamina E odgrywa ogromną rolę w spowolnienie procesu starzenia naszego organizmu. Do jej najważniejszych funkcji zaliczyć można pozytywny wpływ na nasza skórę, przyspieszenie gojenia się ran, stymulacja układu immunologicznego. Ponadto witamina ta doskonale wpływa na zdrowie naszych oczu oraz chroni przed niektórymi chorobami, jak na przykład nowotwory, miażdżyca. Jej najlepszym źródłem są oleje: słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, ziarna zbóż, mleko, jaja i wątróbka, jak również zielone warzywa.

Witamina K

Witamina ta znana jest ze swych właściwości regulujących krzepliwość krwi. Ma również wpływ na prawidłową budowę kości zapobiegając takim chorobom jak osteoporoza. Ponadto docenia się jej właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i antybakteryjne. Źródłem witaminy K jest przede wszystkim sałata, szpinak, jaja, mleko, cukinia, pomidory, ogórki.

Jeśli nie jesteśmy w stanie zapewnić sobie odpowiednio zbilansowanej diety, bogatej w witaminy i minerały, powinniśmy sięgać po witaminy w tabletkach, które uzupełnią wszelkie ich niedobory.