kulinaria (21)Składniki:

1 opakowanie ulubionych kiełków
10 dag pomidorków koktajlowych
1 cykoria
1 świeży ogórek
1 pęczek rzodkiewek
Pół pęczka młodych marchewek
25 dag białego sera
6 łyżek oliwy
1 łyżka majonezu
1 łyżka soku z cytryny
Sól, pieprz

Wykonanie:

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać majonez, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i w rękach ugnieść niewielkie kuleczki, wstawić do lodówki.
Kiełki opłukać i osuszyć. Ogórek umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Rzodkiewki umyć (można zostawić trochę młodych zielonych listków), pokroić w plasterki. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na połówki. Cykorię oczyścić, umyć osuszyć, rozdzielić listki. Marchewki oskrobać, umyć, drobno pokroić. Wszystkie warzywa wymieszać z kiełkami, przełożyć do salaterki lub na półmisek. Przygotować sos: oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Polać sałatkę sosem i obłożyć kulkami serowymi.