Bardzo często padającym pytaniem jest, jaką grubość płyty warstwowej wykorzystać podczas projektowania dachu? Jest to niewątpliwie ważny parametr, który inwestorzy muszą wziąć pod uwagę podczas planowania inwestycji. Płyty te w zależności od wykorzystanego rdzenia mają grubość od 50-250 mm. Im większa grubość płyty warstwowej, tym mniejsza przenikalności cieplna, zwiększona izolacja akustyczna oraz sztywność płyty. Natomiast zwiększa o wiele jej ciężar w rezultacie czego cała konstrukcja musi być o wiele bardziej wytrzymała, a co za tym idzie stosunkowo droższa.

Na ciężar płyty warstwowej wpływ ma nie tylko ciężar wykorzystanej blachy, ale również rodzaj rdzenia w niej użytego. Płyta wielowarstwowa o grubości około 10 cm, długości 25m z rdzeniem ze styropianu ma masę około 300 kg. Płyta o niemalże identycznych parametrach wypełniona pianką poliuretanową ważyła będzie 370 kg, natomiast płyta dachowa z rdzeniem wykonanym z wełny mineralnej będzie ważyć aż pół tony. Z tego powodu najlepszym wyjściem są dachowe blachy o grubości 10 cm z rdzeniem ze styropianu.