kulinaria (5)Składniki:

50 dag sałaty radicchio
1 awokado (40 dag)
20 dag groszku z puszki
10 dag jogurtu
10 dag majonezu
2 łyżki keczupu
50 ml soku z cytryny
Sól, pieprz

Wykonanie:

Groszek odsączyć z zalewy. Sałatę wypłukać, osuszyć, pokroić w paski. Wymieszać z groszkiem.
Zrobić sos: trzy łyżki soku z cytryny wymieszać z solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Polać sałatkę.
Awokado przekroić, wyjąć pestkę, obrać, przekroić połówki wzdłuż na pół i pokroić w plasterki. Skropić resztą soku z cytryny.
Wymieszać majonez, keczup i jogurt. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Sałatkę przybrać plasterkami awokado i polać przyrządzonym sosem.