catering-rzeszow-3Składniki:

1. 1 kilogram ziemniaków
2. 2 szklanki mąki pszennej
3. 40 dag mięsa wołowego (surowego)
4. 1 pęczek włoszczyzny
5. 1 cebula
6. 2 jajka
7. 2 łyżki masła
8. 1 łyżka oleju
9. 4 łyżki bułki tartej
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso wołowe dokładnie umyć. Włoszczyznę oczyścić, obrać, umyć i razem z mięsem włożyć do garnka, zalać posoloną wodę i ugotować do miękkości mięsa.
Ziemniaki obrać, umyć, zalać lekko osoloną wodą i ugotować. Po odcedzeniu i ostudzeniu przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Mięso po wyjęciu z wywaru, ostudzić i zmielić.
Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju, dodać zmielone mięso i podsmażyć. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ostudzić i wymieszać dokładnie z jednym jajkiem.
Drugie jajko dodać do zmielonych ziemniaków wraz z mąką i szybko zagnieść ciasto dodając odrobinę soli. Z wyrobionego ciasta odrywać kawałki, formować w placuszki; na każdy placuszek kłaść porcję mięsnego farszu i dokładnie zlepiać brzegi formując kulkę.
W garnku zagotować osoloną wodę, wkładać na nią porcjami gotowe pyzy i gotować 1-2 minuty od wypłynięcia.
Na patelni rozgrzać masło i zrumienić na nim tartą bułkę. Pyzy podawać polane masłem z bułką.