blonnik-witalny-cena-3Składniki:

1. 10 sztuk sporej wielkości ziemniaków
2. 3 łyżki mąki pszennej
3. 1 jajko
4. 1 cebula
5. 1 plaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
6. Olej do smażenia
7. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce z małymi otworami. Zlać nadmiar soku. Cebulę obrać, drobniutko posiekać. Dodać do startych ziemniaków. Wbić jajko, dodać mąki, przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać małe porcje ciasta formując je w niewielkie placuszki. Smażyć na rumiany kolor. Usmażone placki układać najpierw na talerzu wyłożonym papierowym kuchennym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przekładać na talerze i podawać z kwaśną śmietaną lub cukrem pudrem. Można także podawać placki ziemniaczane z sosem.