Pomidory z nadzieniem mięsnym lub drobiowym

Cztery spore pomidory, ok. jeden0 dag resztek mięsa lub drobiu (gotowanego, pieczonego lub duszonego), pięć dag pieczarek, dwie-trzy łyżki majonezu, sól, pieprz posiekana natka pietruszki

Pomidory umyć, ściąć „piętki” (od strony szypułki), małą łyżeczką usunąć pestki i sok, tak aby nie uszkodzić miąższu. Mięso pokrajać w drobną kostkę. Obrane, umyte i osuszone pieczarki pokrajać w drobną kostkę (można je zblanszować i dokładnie osuszyć). Mięso i grzyby wymieszać z majonezem osolonym i przyprawionym pieprzem. Wydrążone pomidory napełnić nadzieniem. Resztę majonezu kapnąć na wierzch. Posypać siekaną natką pietruszki.

Pomidory nadziewane tuńczykiem, cztery spore pomidory, jeden mała puszka tuńczyka (jeden0 dag), jeden mała cebula, dwie-trzy łyżki majonezu, sól, pieprz posiekany koperek

Pomidory umyć, ściąć „piętki” (od strony szypułki), małą łyżeczką usunąć pestki i sok, tak aby nie uszkodzić miąższu. Tuńczyka wyjąć z puszki, osączyć z oleju lub sosu własnego, rozgnieść widelcem. Cebulkę drobno posiekać. Rybę i cebulę połączyć z osolonym i przyprawionym pieprzem majonezem. Dokładnie wymieszać. Wydrążone pomidory napełnić nadzieniem. Resztę majonezu kapnąć na wierzch. Posypać siekanym koperkiem.