Prawdziwki w majonezie

Trzypięć dag prawdziwków, sól, jeden listek laurowy, trzy ziarnka pieprzu, trzy ziarnka ziela angielskiego, jeden niezbyt duża cebula, jeden/dwie szkl. majonezu, jeden/cztery szkl. czerwonego wytrawnego wina posiekany koperek

Prawdziwki oczyścić, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie z laurowym listkiem, pieprzem i angielskim zielem. Ostudzić, osączyć, pokrajać w drobną kostkę. Połączyć z drobno posiekaną cebulą i z majonezem wymieszanym z czerwonym winem. Posypać posiekanym koperkiem.

Pieczarki po grecku, cztery0 dag pieczarek, cztery łyżki oliwy (oleju), po jeden płaskiej łyżeczce posiekanej natki pietruszki, tymianku i estragonu, sól, pieprz, nieduża szczypta mielonej kolendry, jeden cytryna, jeden ząbek czosnku, jeden łyżka koncentratu pomidorowego, jeden szkl. białego wytrawnego wina

Pieczarki, najlepiej małe (jeżeli duże, pokrajać w kostkę), obrać, umyć, osuszyć i wrzucić do wrzącej oliwy razem ze wszystkimi przyprawami oraz obraną i pokrajaną na plasterki cytryną, drobno posiekanym ząbkiem czosnku i koncentratem pomidorowym. Zalać winem. Na małym ogniu utrzymać wrzenie przez jedenpięć-dwie0 minut. Po ostudzeniu schłodzić w lodówce przed podaniem.