kulinaria (21)Składniki:

1. 60 dag piersi z kurczaka
2. 12 dag kiełków fasoli mung
3. 4 dag kiełków z lucerny
4. 2 ząbki czosnku
5. Świeży imbir (2 centymetry)
6. 2 papryczki chili
7. Pół litra mleka kokosowego
8. 8 łyżek soku z limonki
9. 0,6 litra bulionu
10. 2 łyżki masła
11. Limonka
12. Świeża kolendra
13. Sól

Wykonanie:

Obrać czosnek i imbir i drobno posiekać. Chili przekroić, usunąć pestki, opłukać i pokroić w cienkie paseczki.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski.
Masło rozgrzać na głębokiej patelni i zeszklić czosnek wraz z chili i imbirem. Dodać bulion, mleko kokosowe i pokrojone mięso. Gotować wszystko razem około 10 minut. Pod koniec gotowania, (gdy mięso będzie miękkie)doprawić do smaku solą i sokiem z limonki. Do dania dodać kiełki fasoli mung i lucerny i wymieszać. Przed podaniem udekorować kolendrą i plasterkami umytej i sparzonej limonki.