kulinaria (20)Składniki:

1. 1 kilogram ziemniaków
2. 2 szklanki mąki pszennej
3. 1 jajko
4. Mąka do oprószenia stolnicy
5. Masło (lub boczek)
6. Bułka tarta
7. Sól

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, zalać osoloną wodą i ugotować. Odcedzić, ostudzić i przecisnąć przez praskę lub gorące dokładnie utłuc i zostawić do ostygnięcia. Do ziemniaków dodać jajko i mąkę, zagnieść i wyrobić gładkie ciasto.
Stolnicę oprószyć mąką, ciasto podzielić na kilka mniejszych części, każdą formować w długi wałeczek o średnicy około 2 centymetrów, wałeczek lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kluski.
W garnku zagotować dużą ilość osolonej wody.
Masło roztopić na patelni i zrumienić na nim bułkę tartą lub pokroić boczek w drobniutka kostkę i zesmażyć na chrupko.
Kopytka ugotować i zaraz po odcedzeniu podawać z masłem z bułką lub polane tłuszczem ze skwarkami.