Kawa swiezo palona (8)Kawa świeżo palona to produkt najwyższej jakości dla smakoszy i koneserów kawy. Jest ona droższa od kaw sprzedawanych w sklepach produkowanych na masową skalę, ale lepsza jakościowo i dobrana do oczekiwań klienta. Kawa świeżo palona jest preparowana w palarni kawy. Cały proces jest wieloetapowy i dobrany do indywidualnych potrzeb. Palarnia kawy po otrzymaniu zamówienia odpowiednio dobiera mieszankę rożnych gatunków kaw z najlepszych upraw z całego świata na przykład Arabica czy Robusta, często są to małe, ekologiczne, rodzinne uprawy. Następnie ziarna poddawane są obróbce termicznej – paleniu w bębnowym piecu z nadmuchem gorącego powietrza. Kolejnym etapem jest kontrola jakości i leżakowanie, które musi trwać od 24 do 48 godzin, Po tym etapie kawa pakowana jest w torebki z zaworkiem, aby mogła się odgazować i jest dostarczana do klienta, biura lub gastronomii. Tak przyrządzona kawa zadowoli najbardziej wysublimowane gusta. Może być przyrządzana różnymi metodami: w ekspresie ciśnieniowym i przelewowym, w kawiarce, bezpośrednio w filiżance.