kulinaria (20)Składniki:

1 główka zielonej sałaty
1 główka czerwonej sałaty
20 dag pieczarek
15 dag bekonu
Pół pęczka zielonej pietruszki
5 łyżek octu winnego
130 ml oleju
Sól, pieprz

Wykonanie:

Sałaty umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki.
Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Skropić octem, żeby nie ściemniały.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Bekon pokroić w paski.
Zieloną pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Ocet, 125 ml oleju, zieloną pietruszkę i cebulę dokładnie wymieszać i przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i przesmażyć bekon na chrupko. Wyjąć z tłuszczu i osączyć.
Sałatę, pieczarki i bekon przełożyć do salaterki, delikatnie wymieszać i polać sosem.