kulinaria (6)Codzienne odżywianie wymaga od nas sporej pomysłowości, szczególnie, jeśli chcemy, aby nasza dieta była zróżnicowana i odpowiednio urozmaicona. Zwykle największym wyzwaniem jest wymyślenie, co podać na obiad. Jeśli pracujesz w domu, wychowujesz dziecko lub kończysz pracę w miarę wcześnie, prawdopodobnie zastanawiasz się często także, co zjeść w przerwie między obiadem i kolacją.
Podwieczorek nie jest najważniejszym posiłkiem dnia, więc nie powinien być zbyt wymagający. Tradycyjnie serwuje się tutaj raczej słodkie przekąski. Świetnie sprawdzą się więc kasze, budynie czy tarty. Tego rodzaju potrawy są dość lekkie i niezbyt tuczące, a także nie są czasochłonne. Ze względu na ich słodki smak chętnie sięgną po nie również dzieci.
Szukając pomysłu na podwieczorek, warto zastanowić się, jak przekąski serwowała najprawdopodobniej największa znana ci królowa gastronomii: twoja babcia. W ten sposób znajdziesz mnóstwo inspiracji, a z czasem z przyjemnością wrócisz do smaków znanych z dzieciństwa.