kulinaria (1)Nie wszyscy wiedzą, że ciecierzyca stanowić może bardzo wartościowy posiłek. Ze względu na dużą zawartość białka jest doskonałą alternatywą do mięs. Z tego też powodu robi się z niej kotlety czy stanowi ona składnik gulaszy. Okazuje się jednak, że ciecierzyca idealna jest jako składnik deserów i ciast. Najprostszym rozwiązaniem będzie upieczenie ciasta z ciecierzycy, zaś dodatki mogą zależeć od tego, co najbardziej się lubi. Jedną z ciekawszych rozwiązań jest ciasto z ciecierzycy z dodatkiem bananów, jajek i daktyli. Wystarczy zblendować wszystkie składniki, dodać odpowiednią ilość proszku do pieczenia, a następnie uzyskaną masę wlać do formy i piec. Dzięki daktylom ciasto będzie słodkie, jednak będzie to zdrowsza forma wypieku. Do takiego ciasta można dodać również rozmaite dodatki, na przykład orzechy, rodzynki, żurawinę czy kakao. Ciasto z ciecierzycy można jeść bez wyrzutów sumienia. Będzie ono stanowić również dobre źródło uzupełnienia białka, które jest niezbędnym budulcem mięśni.